De werking van koffie
De werking van koffie

Wist je dat het dagelijks drinken van koffie/cafeïne ervoor zorgt dat je uiteindelijk juist nog vermoeider wordt in plaats van energieker. Hoe dit komt leg ik je graag even uit.

Om de werking van cafeïne te begrijpen, moet je iets weten over neurotransmitters in het algemeen en een neurotransmitter in de hersenen die adenosine heet.

Neurotransmitters zijn chemische overdrachtsstoffen die de hersencellen gebruiken om onderling signalen uit te wisselen.

Neurotransmitters spelen een rol in jouw energiehuishouding, motivatie, de ervaring van vreugde, geluk en ontspanning, slaap en de hersenprestaties.

Adenosine

Het stofje adenosine is een 'remmende' neurotransmitter, dit betekent dat je er moe, ontspannen en slaperig van wordt. In feite is adenosine een van de belangrijkste signalen die jouw hersenen vertellen dat het tijd is om te gaan slapen. Wanneer de adenosinemoleculen aansluiten op de receptoren voor adenosine in de hersenen, word je dus moe, heb je weinig energie en zin om te gaan slapen.

Cafeïne lijkt qua structuur een beetje op adenosine. Ons lichaam wil het dan ook graag op dezelfde receptor zetten als adenosine! Als dit gebeurt verdringt de cafeïne de adenosine van zijn plaats en voelen we ons niet meer of minder moe, want cafeïne heft het effect van adenosine op! Het probleem is alleen: dat effect is maar van korte duur!!

Zodra het cafeïne-effect verdwijnt, komt de bezetting van de receptoren door adenosine dubbel zo hard weer terug en ervaar je nog meer vermoeidheid!

Koffie drinken tegen vermoeidheid?

Koffie drinken helpt dus niet echt tegen vermoeidheid en op den duur ga je voor hetzelfde effect steeds meer koffie drinken. Door veel koffie drinken verzuurd het lichaam en verlies je mineralen, die juist weer kunnen zorgen voor een basische werking in het lichaam. Er gaat vooral veel magnesium door het koffiegebruik verloren en magnesium zorgt voor een ontspannende werking van het brein en de spieren en voor vermindering van de effecten van veel stress!

Wil je graag je koffiegebruik verminderen of stoppen?

Gebruik dan veel magnesium. Dat helpt daarbij.
Bouw je koffie af, bijvoorbeeld 1 kopje per 2 dagen. Alles in een keer stoppen kan ook, dat zul je alleen wel voelen als je veel koffie drinkt!

Over de schrijver
Arts voor integrale, leefstijl- en energetische geneeskunde | Astrid heeft een eigen artsenpraktijk in Holten. Daarnaast geeft zij les aan de Academy for Integrative Medicine (AIM) en is ze coördinator van het verdiepingsjaar Integrale Geneeskunde voor huisartsen en specialisten bij de AIM.
Reactie plaatsen