Gezonde voeding en leefstijl voor jouw brein
Gezonde voeding en leefstijl voor jouw brein
03 november 2022 

Gezonde voeding en leefstijl voor jouw brein

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hebben wereldwijd ongeveer 50 miljoen mensen dementie. Jaarlijks komen er ongeveer 10 miljoen nieuwe gevallen bij. In 2030 schat de WHO dat er wereldwijd 82 miljoen mensen met dementie zullen zijn, en tegen 2050 kan dat aantal oplopen tot wel 152 miljoen.

Gezonde voeding voor jouw brein

Voeding en leefstijl hebben een enorme invloed op de breinfunctie. Veel groenten en fruit, niet roken en drinken en een goed lichaamsgewicht geven een risicoreductie van 60% op welke vorm van dementie dan ook! Wist je dat wij als Nederlanders van alle Europeanen de minste groenten eten? Groene bladgroenten, felgekleurde groenten als wortel, paprika, bietjes en rood en blauw fruit bevatten veel polyfenolen. Goed voor het brein! Ook zwavelhoudende groenten, zoals koolsoorten, bieslook, knoflook, ui, prei, wasabi, de kruisbloemigen (broccoli en bloemkool) en paddenstoelen dragen bij.

Vetten zijn belangrijk

Vooral de inname van vetten heeft een enorme positieve invloed. De vetten, speciaal de MCT-vetten, die bijvoorbeeld in kokosolie zitten (2 eetlepels door de koffie, proef je niets van, wel goed voor je brein), of omega-3-vetten in de vorm van vette vis, zalm en haring, schaal en schelpdieren zijn belangrijk om aan te denken.

Laaggradige ontstekingen

Het brein wordt beïnvloed door laaggradige ontstekingen. Niet alleen het brein zelf, maar het hele lichaam. Laaggradige ontstekingen ontstaan als het lichaam zich niet kan helen op bepaalde plaatsen. Artritis, reuma en vaatverkalking zijn daar voorbeelden van. Autistische kinderen bijvoorbeeld hebben veel last van deze laaggradige ontstekingen, waardoor het brein niet goed functioneert. Een lijst van voedingsmiddelen die ontstekingen verminderen, de zogenaamde ontstekingsremmers, vind je hier.

Brein en leefstijl

Het brein heeft een enorme verander- of aanpassingscapaciteit, ook wel neuroplasticiteit genoemd! N. Doidge schreef er een mooi boek over: 'The Brain's way of healing'. Hij beschrijft hoe je licht, geluid en beweging kunt gebruiken om effecten van beroertes, dementie, ziekte van Parkinson, autisme, leerstoornissen te verbeteren en/of te herstellen. Beweging bijvoorbeeld, vermindert de kans op Alzheimer met 60%! Beweging induceert namelijk de productie van groeifactoren in het brein. Daardoor ontstaan er weer nieuwe verbindingen tussen de cellen. Nieuwe geheugencellen worden gemaakt en bepaalde steuncellen, die de infrastructuur van het brein ondersteunen, worden gestimuleerd.

Bewegen als alternatief voor antidepressivum

Nieuw onderzoek laat zien dat lichaamsbeweging net zo goed als antidepressiva werkt voor de behandeling van lichte tot matige depressies. De onderzoekers schrijven:

'Lichaamsbeweging verlicht de symptomen van depressie in dezelfde mate als behandelingen met een antidepressivum alleen, of behandeling met een antidepressivum in combinatie met lichaamsbeweging. Deze resultaten suggereren dat lichaamsbeweging kan worden gebruikt als alternatieve behandeling voor niet-ernstige depressies bij volwassenen.'

Wat heeft je lichaam nodig

Voor het brein is het een fantastische bijdrage om te bewegen, denk bijvoorbeeld aan:

  • wandelen
  • fietsen
  • zwemmen
  • yoga
  • gymnastiekles

    Belangrijk is ook om een goede nachtrust te nemen. Daarnaast is relaxen, creatief met stress omgaan en kiezen voor relaties die bijdragen aan jouw welzijn ook ondersteunend voor jouw brein.


Over de schrijver
Arts voor integrale, leefstijl- en energetische geneeskunde | Astrid heeft een eigen artsenpraktijk in Holten. Daarnaast geeft zij les aan de Academy for Integrative Medicine (AIM) en is ze coördinator van het verdiepingsjaar Integrale Geneeskunde voor huisartsen en specialisten bij de AIM.
Reactie plaatsen