Vergoedingen zorgverzekeraars 2024
Van: AVIG Artsen Vereniging Integrale Geneeskunde
Beste lezer,
Op de website van Zorgwijzer staat een overzicht van alle mogelijke vergoedingen vanuit een aanvullende zorgverzekering.
Vergoeding is mogelijk indien de behandelaar is aangesloten bij een door de zorgverzekeraar erkende beroepsvereniging (zoals ik bij de AVIG).
Raadpleeg voor de exacte vergoedingen altijd de polisvoorwaarden en de kleine lettertjes van de zorgverzekeraar.
In de bijlagen tref je een overzicht aan "wie hoort bij wie en welke verzekeraars zijn er?".
De zorgverzekeraars vergoeden natuurgeneeskunde vanuit de aanvullende zorgverzekering. Deze zorg komt niet ten laste van het eigen risico.
In 2023 waren er de volgende aanpassingen, die nog steeds van toepassing zijn:
- Bij FBTO kunnen alleen patiënten die voor 2021 de module Alternatieve Geneeswijzen hadden aangezet hiervan gebruik maken. De module kan vanaf 1 januari 2021 niet meer worden aangezet. Deze staat om deze reden in het overzicht op geen vergoeding mogelijk.
- De Amersfoortse, Ditzo, DSW, Stad Holland en Zorg en Zekerheid: vergoeding van een consult bij een arts die BIG-geregistreerd is.
- De merken Zilveren Kruis, ZieZo, Pro Life en De Friesland vergoeden prestatiecode 24005 ‘Behandeling overige natuurgeneeskunde’ niet meer vanaf 2022.
Je kunt kiezen welke behandeling het beste bij jou aansluit.
De erkenning van de AVIG dekt deze per 1-1-2024:
Behandeling enzymtherapie 24003
Behandeling bioresonantie therapie 24011
Behandeling Energetische therapie 24012
Behandeling neuromusculaire behandeling 24013
Bowentherapie 24016
Massagetherapie 24017
- Ditzo vergoed vanaf 2023 niet langer Natuurgeneeskunde, ze geven aan dat ze het vergoeden, maar in de kleine lettertjes staat aangegeven wat zij onder Natuurgeneeskunde vinden vallen.
- OHRA vergoed vanaf 2023 niet langer Natuurgeneeskunde, ze geven aan dat ze het vergoeden, maar in de kleine lettertjes staat aangegeven wat zij onder Natuurgeneeskunde vinden vallen.
In 2024 zijn er zes zorgverzekeringen die niet meer bestaan:
1. Ditzo zorgverzekering: De merknaam ‘Ditzo’ is inmiddels verdwenen en vervangen door ‘a.s.r. Ik kies zelf‘.
2. Jaaah zorgverzekering: Het zorgverzekeringslabel Jaaah, dat van 2021 tot 2023 actief is geweest op de zorgverzekeringsmarkt, zal ophouden te bestaan. Met ingang van 1 januari worden de verzekerden van Jaaah overgezet naar de zorgverzekering ‘Bewuste Keuze’ van ONVZ.
3. ZEKUR budgetpolis: Wordt vervangen door ZEKUR Zorg Basis met verbeterde voorwaarden voor in de plaats.
4. Zilveren Kruis restitutiepolis Zilveren Kruis stopt per 1 januari 2024 met het aanbieden van de restitutiepolis (Basis Exclusief).
De reden voor deze wijziging is dat zorgverzekeraars structureel verlies lijden op zorgverleners binnen de GGZ en wijkverpleging waarmee geen contracten zijn afgesloten.
5. CZ restitutiepolis: Ook CZ beëindigt de restitutiepolis (Zorgkeuzepolis) per 1 januari 2024. De redenen voor het wegvallen van dit aanbod zijn hetzelfde als bij Zilveren Kruis.
6. Stad Holland restitutiepolis: Tot slot stopt Stad Holland per 1 januari 2024 met de restitutiepolis. Dit lijkt te wijten aan de hoge kosten die ook deze verzekeraar ondervindt.
Er zijn in 2024 nog maar drie restitutiepolissen waaruit verzekerden kunnen kiezen.
Zorgexperts verwachten dat de restitutiepolis straks niet meer bestaat, vanwege de oplopende kosten voor verzekeraars.
Ik hoop dat ik je hiermee weer voldoende heb geïnformeerd.
Vriendelijke groeten,
Astrid Vester