12 stappenplan voor het benaderen van trauma en loslaten zonder dat je hoeft te weten wat het is.
12 stappenplan voor het benaderen van trauma en loslaten zonder dat je hoeft te weten wat het is.

12 stappenplan voor het benaderen van trauma en loslaten zonder dat je hoeft te weten wat het is.

Wil je graag je traumas leren loslaten, maar weet je niet goed hoe?

Als we focussen op potentie, bewustzijn, gewaarzijn en magie, wat is er dan nog meer mogelijk? Als we focussen op wat we weten, waarnemen en ZIJN, welke heling kunnen we dan ontvangen?

Ik heb werkelijk magie gezien in wat mensen kunnen loslaten zonder focus op trauma, oordelen, conclusies en standpunten, maar vanuit een andere bewustzijnsruimte, waar polariteit oplost en trauma niet meer kan ZIJN.

Het is echter belangrijk om op te merken dat trauma healing een complex proces is en dat de resultaten kunnen variëren afhankelijk van de persoon en de aard van het trauma.

12 stappenplan bij het loslaten van je trauma

De onderstaande 12 stappen/vragen kunnen helpen bij het benaderen van trauma en loslaten zonder dat je hoeft te weten wat het is.

 1. Wees bewust van je lichaam en begin met het observeren van je ademhaling en hoe je lichaam aanvoelt. Dit kan helpen om te ontspannen en bewust te worden van eventuele spanning of ongemak. Adem als het ware door je hart heen in en door je hart heen uit. En stuur je lichaam dankbaarheid en totale toelating voor wat er is.

 2. Ga naar je voeten en schiet wortel in deze mooie aarde. Heel diep de aarde in, totdat je het middelpunt van de aarde bereikt. Stel het je maar voor. De hersenen zien visualisaties hetzelfde als dat het echt gebeurt. Niet te veel bij nadenken. Desnoods schiet je nog een derde wortel de aarde in vanuit je stuitje. Het stuitchakra. Voor extra stevigheid.

 3. Wees je bewust van een specifieke plek in je lichaam die je aandacht vraagt. Kun je het toelaten en vragen wat het is? Kun je vragen stellen als: Wat is dit, wat kan ik er aan doen, kan ik het veranderen? Zo ja, hoe kan ik het veranderen? En dan wachten op een download van energie. Een energie die je de weg wijst. Dat hoeft niet meteen te gebeuren. Maar dat kan zijn een gesprek op straat, de volgende dag, waarin je dingen hoort. Of iets wat je leest in een boek of tijdschrift. Of wat je in de natuur ziet, wat ineens opvalt, wat betekenis kan hebben. Laat het universum jou daarin ondersteunen en ontvang wat naar je toe komt.

 4. Schrijf in een periode dat het je goed gaat en je je goed voelt op wat je kan helpen in een tijd dat het minder gaat. Zodat je dat dan kunt lezen. Welke vragen kun je stellen. Hoe wordt het nog beter dan dit? Wat is er nog meer mogelijk? Wat is het goede hierin wat ik nog niet zie? Wat is er voor nodig om dit te veranderen? Welke clearings kun je zelf gebruiken? Ik gebruik zelf heel vaak de Clearing van Access Consciousness. Die begrijp je niet met je hoofd, maar dat hoeft niet. Het omzeilt eigenlijk het denken. Het is een fantastische tool om op te ruimen wat in jou, in je lichaam naar boven komt, wat geen woorden heeft.

 5. Schrijf over je gevoelens en emoties zonder je te richten op de oorzaak of het specifieke trauma. Het opschrijven kan heel veel helderheid geven.

 6. Maak een tekening van wat er in je opkomt, als het minder goed met je gaat. Hoe kun je het tekenen? Kun je er een kleur aan geven? Een symbool? Tekenen is een manier om contact te maken met het een ander bewustzijn.

 7. Focus op het heden: Probeer in het moment te leven en je te richten op het heden in plaats van verhalen te blijven vertellen over het verleden. Het verleden is niet wat je heeft gemaakt. Het verleden is waarvoor je hebt gekozen. Zelfs voor je ouders heb je gekozen. En het klink raar, maar juist in die keuzes ligt besloten, wat je hier op deze aarde komt doen. Het helpt om te kijken achter drama en trauma, om je met jouw specifieke wijsheid achter het drama en trauma te verbinden.

 8. Kun je in totale toelating zijn met dat je het verleden niet kunt en niet hoeft te veranderen? Kun je loslaten wat jou gehecht houdt aan de verhalen van en over het verleden? Wat brengt het je nog waardoor je het verleden in stand wilt houden? Kun je daar eerlijk naar kijken? Laat de emoties en gedachten los die je belemmeren om vooruit te gaan (zie ook onder punt 5).

 9. Neem tijd voor wat voor jou goede zelfzorg is, fysiek, emotioneel, mentaal, spiritueel. Besteed aandacht aan jezelf en je behoeften. Doe dingen die je een fijn gevoel geven.

 10. Zorg voor een goede nachtrust: Een goede nachtrust kan helpen om te ontspannen en je emotioneel en fysiek beter te voelen. Er zijn ook fijne kruiden om je hierin te ondersteunen, zoals Valeriaan, Hop, Passiebloem, Melisse. Nog een ander prachtig mooi kruid is Lasea (Lavendel).

 11. Praat met een vertrouwenspersoon, die je kan faciliteren: Zoek iemand bij wie je je op je gemak voelt en met wie je openlijk over waar je in vast bent gelopen kunt praten. Niet om je verhalen te blijven vertellen, maar om je te kunnen uiten, zonder oordeel te ervaren, zodat je weer los kunt komen van waar je in vast kwam te zitten.

 12. Wees lief en dankbaar voor jou, de (kleine) dingen die wel goed gaan en die je al onderneemt. Geef jezelf de ruimte om te helen en wees geduldig met jezelf.

Traumas los laten zonder benoeming

Er zijn ook benaderingen die helpen om trauma los te laten zonder dat je het hoeft te benoemen:

 • Oefen mindfulness: Mindfulness kan helpen om in het moment te leven en aandacht te schenken aan je gedachten en gevoelens zonder te oordelen. (Referentie: Kabat-Zinn, J. (2003). Mindfulness-based interventions in context: past, present, and future. Clinical Psychology: Science and Practice, 10(2), 144-156.)

 • Maak gebruik van creatieve expressie: Schrijven, tekenen of andere vormen van creatieve expressie kunnen helpen om emoties te uiten en te verwerken. (Referentie: Stuckey, H. L., & Nobel, J. (2010). The connection between art, healing, and public health: a review of current literature. American journal of public health, 100(2), 254-263.)

 • Gebruik lichaamsgerichte therapieën: Lichaamsgerichte therapieën zoals yoga of dans kunnen helpen om spanningen in het lichaam los te laten en emotionele heling te bevorderen. (Referentie: Payne, P., Levine, P. A., & Crane-Godreau, M. A. (2015). Somatic experiencing: using interoception and proprioception as core elements of trauma therapy. Frontiers in psychology, 6, 93.)

 • Overweeg Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) therapie: EMDR is een bewezen effectieve therapie voor de behandeling van trauma's en kan helpen bij het verminderen van symptomen zoals angst en flashbacks. (Referentie: Shapiro, F. (2018). Eye movement desensitization and reprocessing (EMDR) therapy: Basic principles, protocols, and procedures. Guilford Publications.). Daar is benoemen van het trauma wel enigszins nodig!

 • Doe mee aan een Access Bars Class of een Access Bars behandeling of een Body proces behandeling met Clearings voor trauma release.
Over de schrijver
Arts voor integrale, leefstijl- en energetische geneeskunde | Astrid heeft een eigen artsenpraktijk in Holten. Daarnaast geeft zij les aan de Academy for Integrative Medicine (AIM) en is ze coördinator van het verdiepingsjaar Integrale Geneeskunde voor huisartsen en specialisten bij de AIM.
Jeannette Hamersma
Door

Jeannette Hamersma

op 11 May 2023

Helemaal mee eens. Complex. Trauma's zijn diep verankerd in het emotionele brein. In mijn Regenesis trauma benaderingen stuur ik o.a. energie naar specifieke zenuwbanen van het hoofd, die helpen trauma's los te koppelen van hun emotionele lading.

Reactie plaatsen