Luisteren naar de fluisteringen van je lichaam
Luisteren naar de fluisteringen van je lichaam
03 november 2022 

Luisteren naar de fluisteringen van je lichaam

De afgelopen weken zag ik nogal wat patiënten met de diagnose parkinson, dementie, geheugenproblemen, problemen na een CVA (hersenbloeding of herseninfarct), stress, depressiviteit en burn-out. Allemaal problematiek, waar het brein een rol in speelt. Wat is nou de oorzaak, vragen we ons af.

Oorzaken van aandoeningen in het brein

Is dat nu genetisch bepaald? Wetenschappelijk onderzoek zegt, dat er in ongeveer 5% van de gevallen van parkinson en chronische ziekten een genetische oorzaak kan zijn. En de rest dan? 70% van de chronische aandoeningen is leefstijl-gerelateerd, lezen we in diverse artikelen. We eten niet gezond, we bewegen te weinig, we rekken ons bioritme met teveel en te lang blauw licht van computer en telefoon, we ontspannen te weinig, hebben teveel stress, we slapen te weinig of slecht, onze ademhaling is te snel en te oppervlakkig en ga zo maar door.

Wat is jouw waarheid

Wanneer het aankomt op 'mentale' gezondheid, zegt Harvard professor en psychiater Shekhar Saxena, kunnen we alle landen typeren als ontwikkelingslanden. Maar wat is nu JOUW WAARHEID? Val je onder die 5%? Of die 70%? En die andere 25% dan? Is dat emotioneel? Of spiritueel? Of is er nog iets anders?

Germaanse Geneeskunde

Afgelopen week vertelde een patiënte met kanker mij over de Germaanse Geneeskunde (GNM). Deze zienswijze vertelt dat een ziekte, met name kanker, het gevolg is van een oplossing van een bepaald conflict in het lichaam. Dat is mooi. Maar is dat waarheid voor haar? Voor jou? Hoe specifiek en speciaal zijn de fluisteringen van jouw lichaam?

Het bewustzijn volgt de wijsheid van jouw ZIJN

Nou, aardig specifiek en bijzonder zeggen mijn 30 jaar ervaring met vele patiënten. Het bewustzijn van het lichaam is niet lineair. Dat wil zeggen dat het niet bepaalde theorieën of zienswijzen volgt. Of altijd een oorzaak is of een antwoord of een conclusie van als dit, dan dat... Het volgt eerder de wijsheid van jouw ZIJN. Hoe kun je anders de spontane remissie (genezing) van bepaalde kankerpatiënten verklaren? Dat volgt niet onze reguliere wetten van prognose en uitkomst.

Vetten belangrijk voor brein-functie

Een andere patiënt van 69 jaar had al enige jaren last van geheugenproblemen. Met name het kortetermijngeheugen was iets wat hem in de steek liet en hij kon niet goed meer op namen komen. 10 jaar geleden was er een te hoge bloeddruk geconstateerd en volgens hem ook een iets te hoog cholesterolgehalte. Daarvoor gebruikte hij bloeddrukverlagers en cholesterolverlagers en hij hield zich al 10 jaar aan een strikt vetarm dieet. Geen randje vet aan het vlees, geen vette vis, magere yoghurt en magere melk, 30+ kaas etc. Alleen: het brein bestaat voor 70% uit vetten (ook cholesterol!)! Vetten zijn belangrijk voor de brein-functie.

Vitamine B12 voor brein en geheugen

Daarnaast had hij een maagzuurremmer, waardoor hij vitamine B12 en mineralen als calcium, magnesium en ijzer slecht opnam. Vitamine B12 is belangrijk voor het brein en het geheugen. Wat is nu wijsheid en waarheid voor dit lichaam? Waar kwam nu oorspronkelijk die hoge bloeddruk vandaan? Wat heeft dit lichaam aan signalen afgegeven? Wat veroorzaakte die druk op de ketel in dat lichaam?

Burn-out, of niet?

Ik zie ook veel patiënten, die vertellen last te hebben van somberheid, stress en een 'burn-out' ervaren. Wat is nu een 'burn-out'? Het is een opeenstapeling van fysieke, traumatische, emotionele, mentale en spirituele ervaringen. Deze liggen opgeslagen in het lichaam, al of niet van jou, al of niet van dit leven of generaties die achter je liggen. Deze worden voortdurend aangeraakt door prikkels in het nu. Is dat echt wel een burn-out? Of vraagt dit bewustzijn om losgelaten te worden?

Een trauma dat je lichaam heeft opgeslagen

Het lichaam wordt o.a. aangestuurd door het sympathische en het parasympatische zenuwstelsel. Zoals het gas- en het rempedaal, die met elkaar in evenwicht zijn. In stress is het sympathische zenuwstelsel voortdurend 'aan' en is het lichaam in een staat van overprikkeldheid. Het parasympatische tegenwicht voor rust, herstel en reparatie is ondergesneeuwd. Als jij een trauma van jouw moeder in jouw lichaam hebt opgeslagen, of een geheim vanuit een vorige generatie in jouw DNA is besloten, dan zet jou dat in de 'sympaticus-stand'. In dat geval zullen alleen ademhalingsoefeningen en goede voeding jou niet in de 'parasympaticus-stand' brengen.

Ontlading en rust tijdens de Access Bars Class

In de Access Bars Class van afgelopen weekend waren er een paar deelnemers, die burn-out klachten benoemden. De uitwisseling van de Bars, waar 32 touch-points op het hoofd worden aangeraakt, zorgden voor heel veel ontlading en rust. Zonder dat je precies hoeft te weten wat er ontladen wordt breng je zo het brein en het lichaam weer in parasympatische stand. Tools die we in de class gebruiken om te clearen zijn: ''Aan wie behoort dit?'' en ''Ik stuur het terug naar de afzender met bewustzijn''. Dit helpt zeker mee aan dit proces. Hoeveel heb jij in je lichaam vastgezet wat niet van jou is, waardoor jij jezelf 'burned-out' noemt?

Ook een Access Bars Class volgen?
Dat kan, ik geef geregeld een class! Ik kijk ernaar uit je te ontmoeten!
Klik hier voor meer informatie.


Over de schrijver
Arts voor integrale, leefstijl- en energetische geneeskunde | Astrid heeft een eigen artsenpraktijk in Holten. Daarnaast geeft zij les aan de Academy for Integrative Medicine (AIM) en is ze coördinator van het verdiepingsjaar Integrale Geneeskunde voor huisartsen en specialisten bij de AIM.
Reactie plaatsen