Enkele weken geleden kwam er opnieuw een patiënt bij mij op consult, een man van in de 70, die ik al een aantal jaar, één keer in de drie tot zeven maanden, behandel met neuraaltherapie voor zijn knieklachten. Deze behandeling kan leiden tot het langdurig klachtenvrij zijn. Voor deze patiënt was dat drie tot zes maanden. Zodra hij weer klachten kreeg, maakte hij zelf een nieuwe afspraak.
Maar wat is Neuraaltherapie precies, en hoe kan het helpen bij knieklachten of andere gezondheidsklachten? Ik leg het je graag uit.
Wat is Neuraaltherapie?
Neuraaltherapie is een behandelmethode gericht op het herstellen van de regulatie in het lichaam via het vegetatieve zenuwstelsel (Het vegetatieve, onwillekeurige of autonome zenuwstelsel beïnvloedt vrijwel alle weefsels en organen van ons lichaam). De therapie maakt gebruik van injecties met procaïne of andere kortwerkende lokale verdovingsmiddelen om blokkades op te heffen en het zelfhelend vermogen van het lichaam te stimuleren.
Er zijn twee vormen van Neuraaltherapie: segmenttherapie en stoorveldtherapie
Segmenttherapie
Segmenttherapie richt zich op lokale behandeling rondom het gebied waar de klacht zich bevindt, in dit geval de knie. Hierbij worden injecties met procaïne toegediend in het aangedane segment (de plek van de klacht en zijn directe omgeving) in de vorm van intracutaan injecteren van procaïne, het zogenaamde ‘kwaddelen’. Het doel is om het functioneren van het betreffende orgaan systeem weer in balans te brengen door lokale regulatie.
Stoorveldtherapie
Bij stoorveldtherapie worden injecties toegediend in littekens of specifieke gebieden waar infecties of verstoringen zijn die klachten veroorzaken. Dit helpt om de elektrische potentiaal in het stoorveld te herstellen, wat vaak resulteert in langdurige klachtenvermindering. Met herhaalde behandelingen kan de klachtenvrije periode steeds langer worden, totdat de klachten uiteindelijk niet meer terugkeren.
Hoe werkt Neuraaltherapie?
De werking van Neuraaltherapie is gebaseerd op het herstellen van de elektrische potentiaal in het zachte bindweefsel dat zich tussen alle lichaamscellen bevindt. Dit bindweefsel, dat ongeveer 18 kilo van het menselijk lichaam omvat, speelt een belangrijke rol in de regulatie van belangrijke lichaamsfuncties, zoals stofwisseling en temperatuurcontrole. Ook verloopt vrijwel alle prikkeloverdracht via dit weefsel. Wanneer er ergens in het lichaam een probleem ontstaat, reageert het Basis Bio Regulatie Systeem (BBRS) als eerste.
Volgens Professor Heine is deze keten van suiker- en eiwitmoleculen, die zich uitstrekt door het hele bindweefsel, het oudste informatiesysteem van zuurstofademende meercellige wezens (zoals mensen en dieren). Hierdoor kan bijvoorbeeld een teen communiceren met het hoofd, en werkt de neuraaltherapie met behulp van procaïne direct in op deze informatiestromen.
Bij welke klachten helpt Neuraaltherapie?
Neuraaltherapie kan bij veel verschillende chronische klachten ingezet worden. Het is een eenvoudige, maar doeltreffende techniek die bij diverse aandoeningen effectief kan zijn. Enkele voorbeelden zijn:
- Complex regionaal pijnsyndroom (CRPS)
- Hoofdpijnklachten
- Whiplash klachten
- Gynaecologische klachten
- Syndroom van Raynaud
- Luchtwegklachten
- Artrose
- Tandheelkundige problemen
- Sportblessures
En nog veel meer…
Is Neuraaltherapie echt zo effectief?
Naast de Neuraaltherapie gebruikte de patiënt wel enkele supplementen, maar geen glucosamine chondroitine (voedingssupplementen die vaak wordt voorgeschreven bij gewrichtsslijtage zoals artrose) of een andere aanvulling voor het kraakbeen. Dit benadrukt het succes van de behandeling met Neuraaltherapie, aangezien de positieve resultaten werden bereikt zonder aanvullende ondersteuning voor het kraakbeen.
Loop jij al langer met chronische klachten en beïnvloedt het jouw dagelijks leven? Neem gerust contact op om te kijken of neuraaltherapie jou kan helpen om weer klachtenvrij te worden!
Bronnen
Weinschenk (Hrsg.). Handbuch Neuraltherapie. Urban & Fischer. 2010
Heine. Lehrbuch der biologischen Medizin: Grundregulation und extrazellulare matrix (3., völlig überarbeitete and erweiterte Auflage). Hippokrates. 2006
L. Fischer: Neuraaltherapie nach Huneke, Neurohysiologie, Injektionstechnik und Therapievorschlag (3., überarbeitete Auflage), Hippokrates Verlag, 2007
www.nvnr.nl
https://ignh.de/
https://www.dgfan.de/