Tips voor een optimale maag-darmgezondheid
Tips voor een optimale maag-darmgezondheid

Tips voor een optimale maag-darmgezondheid

Heb je het gevoel dat je lichaam je SOS-signalen stuurt omdat er iets mis is?

Heb je bijvoorbeeld voortdurend last van hoofdpijn, nachtelijk zweten, slapeloosheid en vermoeidheid, maar weet je gewoon niet waarom je die reeks vervelende, frustrerende en soms gênante symptomen voelt?

Of heb je regelmatig last van maagzuur, buikkrampen, een opgeblazen gevoel, diarree, obstipatie of andere darmproblemen, die je maar deels kunt verklaren omdat je misschien wat minder goed aan je eetgedrag of leefstijl hebt gehouden, en weet je niet goed wat te doen?

Dit soort lichamelijke SOS-signalen kunnen uit je overbelaste darmen en lever komen, al dan niet door verkeerde eetgewoonten, je leefstijl, spanning en stress.

Een ongezonde darm en lever kunnen op den duur leiden tot een lange lijst van andere gezondheidsproblemen, waaronder hartaandoeningen, diabetes type 2, een traag werkende schildklier, huidproblemen en auto-immuunziekten.

Het goede nieuws is: je kunt je darmen, lever, hormonen, immuunsysteem en gezondheid gemakkelijk resetten met 10 eenvoudige, natuurlijke en wetenschappelijk onderbouwde remedies, want voeding is jouw eerste medicijn!

Jouw voeding heeft namelijk een directe invloed op hoe jouw orgaansystemen en elk orgaan in je lichaam functioneren. Daarom in deze blog de top 10 voedingsmiddelen die jij kunt gebruiken om jouw darmen en lever op te schonen en deze te vitaliseren.

Top 10 voedingsmiddelen om jouw darmen en lever op te schonen

1. Bitter is het beste als het om je lever en darmen gaat. Bittere groenten zoals rucola, radicchio, boerenkool, paardenbloem, spinazie, witlof en mosterdblad zijn prachtige levertoners. Chlorophyl (in groene bladgroente) schoont de darm mooi op.

2. Knoflook heeft een ongelooflijke helende kracht, zowel op de darmen en lever als op het immuunsysteem. Het is een fantastische antibioticum, een schimmeldoder en een virusbestrijder, het activeert de leverenzymen die het lichaam helpen toxinen uit te spoelen en beschermt tegen leverschade.

3. Broccolispruiten zijn zeer rijk aan sulforafaan, die de productie van glutathion stimuleert, een van de meest belangrijke antioxidanten van het lichaam. Het speelt een rol bij opschoning van de darm-leverontgifting en kan ook tumorgroei remmen.

4. Avocado’s beschermen en herstellen op natuurlijke wijze je darm en lever. Onderzoek heeft aangetoond dat het consumeren van één of twee avocado’s per week voor slechts 30 dagen een aanzienlijk verschil kan maken.

5. Bolartisjok heeft een krachtig effect op de productie van gal en vet verterende enzymen en ondersteunt zo de spijsvertering en leverfunctie. Daarnaast wordt het cholesterol verlaagd door de heropname van cholesterol vanuit de darm te remmen.

6. Bieten zijn bloedzuiverende superwortels, die ook in staat zijn om zware metalen te absorberen en de darmen hiervan op te schonen. Rode biet zit boordevol ijzer, calcium, betaïne, B-Vitamines en antioxidanten, waardoor het een uitstekende levertonic is. Bieten verbeteren ook de darm en leverfunctie door de gal te verdunnen, waardoor het vrijer door de lever en in de dunne darm kan stromen.

7. Kurkuma is effectief bij spijsverteringsproblemen, levercongestie, geelzucht en wordt vaak gebruikt tegen chronische hepatitis. Kurkuma verhoogt ook de productie van gal en verbetert de galblaasfunctie.

8. Het sap van een halve citroen in de ochtend is een uitstekende wake-up call voor de darmen en lever. De zuurheid van citroenen triggert de zenuwen en de hormonen die de lever en het spijsverteringsstelsel aanzetten. Het is ook zeer nuttig voor mensen die last hebben van trage darmen en het helpt om gifstoffen in de darmen te elimineren voordat ze opgenomen kunnen worden. Onderzoek wijst uit dat jouw darmen en lever meer enzymen aanmaken in reactie op water met citroen in de ochtend dan op enig ander voedsel!

9. Het consumeren van bosbessen(sap) en veenbessen(sap) gedurende 3 tot 4 weken kan de darmslijmvliezen en lever beschermen tegen schade. Ze verhogen ook de enzymen die jouw lever nodig heeft om je bloed, hormonen en lichaamssystemen te ontgiften.

10. Mariadistel heeft het vermogen om je darm, alvleesklier en lever te regenereren en kan worden aanbevolen voor langdurig gebruik. Mariadistel wordt ingezet om de belasting van de lever te verminderen na overmatig alcoholgebruik. Het kan de spijsvertering en galstroom ondersteunen, het cholesterol en bloedsuikerspiegels verlagen en een beschadigde lever repareren.

De darm reinigen door Intermittend Fasting

De darm reinigen kan ook door Intermittend Fasting. Het doel van Intermittend Fasting is om de darm meer rust te geven, zodat een soort peristaltiek op gang kan komen, waardoor de darm zichzelf reinigt. Intermittend Fasting kan ook helpen bij gewichtsverlies, opruiming van ontstekingen, elimineren van tumorcellen, vermindering insulineresistentie, het ondersteunt de hersengezondheid en is een prachtige anti-aging methode.

Wat bitterzout (magnesiumsulfaat) in de ochtend op de lege maag, 1/4 theelepel in een glas water, helpt ook de darm te reinigen en de galblaas te ontspannen zodat de galstroom beter wordt afgegeven tijdens de maaltijd, voor een betere spijsvertering.

Cursus Maag-darmklachten

Als je nog dieper in de materie wilt duiken van de maag-darmklachten: Ik heb een fantastische online cursus gemaakt waarin ik je aan de hand van praktische voorbeelden mee neem door het land van de darmen en spijsvertering.

De titel is ‘Maag-darmklachten: Dokter, waarom moet ik kijken naar mijn poep, als ik last heb van mijn knie en eindeloos moe en somber ben?’

Want dat is het. De darm speelt een rol in een heleboel klachten in je lichaam!

Nieuwsgierig? Meer informatie over deze cursus vind je hier.

Ga eens voor jezelf na; Hoe wordt het nog beter dan dit? En wat is nog meer mogelijk?

Wat kun jij nog doen voor een optimale maag-darmgezondheid?

Wanneer je behoefte hebt aan persoonlijke begeleiding hierin ben je uiteraard van harte welkom in mijn praktijk voor een privé consult zodat we samen gericht kunnen kijken naar jouw persoonlijke situatie. Neem dan even contact op voor het maken van een afspraak, middels het kennismakingsformulier op deze website of door een mailtje te sturen naar astrid@demodernemedicijnvrouw.nl.


Over de schrijver
Arts voor integrale, leefstijl- en energetische geneeskunde | Astrid heeft een eigen artsenpraktijk in Holten. Daarnaast geeft zij les aan de Academy for Integrative Medicine (AIM) en is ze coördinator van het verdiepingsjaar Integrale Geneeskunde voor huisartsen en specialisten bij de AIM.
Reactie plaatsen