Optimale ondersteuning voor hart en bloedvaten
Optimale ondersteuning voor hart en bloedvaten

Optimale ondersteuning voor hart en bloedvaten

In rust pompt een volwassen hart ongeveer 5 liter bloed per minuut rond. Bij inspanning kan dit vervijfvoudigd worden.

Gemiddeld slaat het ongeveer 100.000 keer per dag, wat bij een levensduur van 70 jaar neerkomt op zo’n 3 miljard keer!

Eigenlijk levert het hart elke dag een prestatie die vergelijkbaar is met het omhoog slepen van een 10 liter vat naar een toren van 200 meter hoog. 

Hoe zorg je het beste voor je hart en bloedvaten?

Het Metabool syndroom (klachten als hoge bloedruk, hoge bloedsuikerspiegel, hoog cholesterol en overgewicht) komt veel voor en vormt een risicofactor voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Metabool syndroom verlaagt ook je weerstand. Belangrijk dus om ermee aan de slag te gaan.

Synthetische voeding, te veel suiker, alcohol en sigaretten, te weinig groenten, fruit en kiemen, te weinig beweging, te veel stress, te weinig slaap: het draagt allemaal bij aan het ontstaan van hart- en vaatziekten. Maar wist je dat meer dan 70% van de hart- en vaatziekten te voorkomen is door aanpassing van leefstijl factoren?

"Geen enkele ziekte, die door voeding kan worden genezen, dient met andere middelen te worden behandeld" zei Maimonides (1135-1204). Ik ben het daar helemaal mee eens. 

Want voeding bestaande uit vis, fruit, groenten, knoflook, amandelen en donkere chocolade blijkt het aantal hart- en vaataandoeningen met wel 76% terug te dringen!

Goede voedingskeuzes voor hart- en bloedvaten

1.    Rauwe of gestoomde groenten van het seizoen: vooral artisjokken en avocado.

2.    Lookfamilie en kruiden: knoflook, ui, sjalotjes, basilicum, bieslook, rozemarijn, peterselie.

3.    Fruit (gedroogd, biologisch en liefste met schil): Pruimen, rozijnen, abrikozen, dadels, vijgen, gedroogde tomaten.

4.    Peulvruchten, sojaproducten of paddenstoelen.

5.    Noten (walnoten!), zaden, pitten, kiemen en scheuten.

6.    Twee eetlepels per dag van een olie. Denk aan olijfolie, vlaszaad, sesam-, amandel- of visoliën.

7.    Vette vis rijk aan Omega 3 vetzuren, gevogelte of wild.

8.    Volle graanproducten: spelt, rijst, gerst, boekweit, pasta’s op speltbasis, rijst, (zoete) aardappel of aardpeer.

9.    Zuivel, gefermenteerde producten: kaas, yoghurt, soja(yoghurt), karnemelk, kefir.

Naast gezonde voedingskeuzes zijn voldoende slaap en ontspanning evenzo belangrijk.

Welke leefstijl keuzes kunnen nog meer een bijdrage leveren aan hart- en bloedvaten?

Goede leefstijl keuzes voor hart- en bloedvaten

1.    Lichaamsbeweging: +/- 12 min per dag, die van de ademhaling flink wat zuurstof vraagt en de bloedcirculatie doet bevorderen (Een‘7 minute workout’ zoals deze doet wonderen. Met opwarming vooraf en cooling down daarna. Een half uur per dag wandelen/fietsen is ook een goed idee. ‘Als je tijd hebt voor Facebook, heb je ook tijd om te bewegen’.

2.    Op blote voeten lopen (zand, gras, water).

3.    Massages om blokkades in spierweefsel en bloedvoorziening op te ruimen.

4.    Hydrotherapie: begietingen, Kneippkuur, wisselbaden.

5.    Meer zuurstof tanken, bijvoorbeeld in de bergen en in de bossen: dit zorgt voor meer vorming van rode bloedcellen.

6.    Zoek plaatsen op met veel zuurstof en negatieve ladingen: vloedlijn , dennenbossen, watervallen, groen: dit geeft wel 20% stijging van zuurstof! 

7.    Een Mountain Breeze: toestel dat negatieve ionen genereert.

8.    Opbeurende muziek, harmonische kleuren: opgewektheid doet de stress dalen en versterkt het antioxidant systeem van het lichaam, dat vrije radicalen (schadelijke stofjes uit de stofwisseling) opruimt.

Naast voeding en leefstijl, kun je hart- en bloedvaten goed versterken met natuurlijke kruiden.

Natuurlijke kruiden die hart- en bloedvaten versterken

1.    Kurkuma: ontstekingsremmer en verlager van het slechte cholesterol.

2.    Scutellaria baicalensis en Astaxanthine (ofwel glidkruid): ontstekingsremmer.

3.    Pycnogenol, schorsextract van de zeeden, pijnboom: Ondersteunen de bloedvaten en goede verhouding van de bloedvetten.

4.    Alfalfa, pau d’Arco, Paardestaart, grote Brandnetel, Passiebloem, Valeriaan, Zilverkaars, Avena Sativa en Meidoorn: ondersteunen het hartritme.

5.    Muisdoorn, Meidoorn, Moederkruid, rode salie en Arjuna als Ayurvedisch kruid: versterken de hartspier.

6.    Cayenne, gember en Ginko Biloba, Gotu Kola (Aziatische Waternavel), Teunisbloem en Rozemarijn: versterken het hart en helpen bij pijn op de borst (Angina Pectoris).

7.    Cordyceps-paddestoel, Knoflook, Meidoorn, Duizendblad, Maretak, Sint Janskruid, Brandnetel, Herderstasje en Rozebottel: verlagen de bloeddruk.

8.    Androgaphis Paniculata (Bitterspitje): reguleert de bloedstolling en voorkomt stolling op angioplastiek (chirurgisch vernieuwde bloedvaten).

9.    Astralagus: verbetert de circulatie na een hartaanval en helpt een tweede hartaanval te voorkomen.

10.    Ginseng: ontspant de bloedvaten, vermindert hormonale stressreacties en vermindert de vraag van het hart naar zuurstof na een hartinfarct.

Maar voeding, leefstijl en versterkende kruiden zijn niet het enige waarmee je invloed kunt hebben op hart- en bloedvaten. Er is ook een mentale, emotionele en spirituele kant, die veelzeggend is, die je ook kunt ondersteunen.

Ook het openen van de hartchakra, het loslaten van belastende emoties en maken van gezonde leefstijl keuzes zoals voldoende slaap en ontspanning kunnen een bijdrage leveren aan gezonde hart- en bloedvaten.

Het hart, de chakra's en emoties

‘Ontroerd zijn is ademhalen met het hart’ - Pierre Reverdy

Het is niet voor niets dat veel spreekwoorden met het hart een gevoel of een emotie symboliseren. Niet alleen liefde, maar er zijn allerlei soorten emoties die door, via en over het hart gaan. Denk aan: Ik houd mijn hart vast, dat is een pak van mijn hart, uit het oog, uit het hart. Het hart staat voor ‘verbinding’, verbinding met jezelf, je eigenwaarde, zelfliefde en verbinding met je zelfhelend vermogen. Tevens voor verbinding met anderen en met het universum.

Het hartchakra is verbonden met het hart, de bloedvaten en het bloed. In goede doen heeft het hartchakra de betekenis van onaantastbaar, onvermoeibaar, zuiver en onkwetsbaar. Mededogen en compassie tonen zijn uitermate belangrijk bij het hartchakra. Het hartchakra kun je harmoniseren door je open te stellen voor schoonheid en het groen van de natuur. Datzelfde groen kan je ook terug laten komen in je woonkamer met kamerplanten. Ga op een koesterende manier met je familie en vrienden om en luister naar lichte vrolijke muziek. Ook Bachbloesems zijn een goed idee: Driemaal daags (voor de maaltijd) 5 druppels van één van de volgende bachbloesems kan je daarin ondersteunen: Red Chestnut (rode kastanje), Chicory (Cichorei), Willow (Wilg), Agimony, Walnut.

Het hart is een elektrisch orgaan en genereert de grootste hoeveelheid elektrische energie in ons lichaam. Wel 40 tot 60 maal meer dan onze 2e krachtige bron: het brein. De energie van het hart is zo sterk dat het een elektromagnetisch veld creëert. Dit veld omgeeft ons lichaam in een cirkel van 360 graden en kan tot ongeveer een halve meter buiten ons lichaam gemeten worden. Het doordringt iedere cel in ons lichaam. Allesbehalve statisch dus. Het verandert juist voortdurend mee, afhankelijk van onze gevoelens!

Ga eens voor jezelf na; Hoe wordt het nog beter dan dit? En wat is nog meer mogelijk? 

Wat kun jij nog doen om je hart- en bloedvaten fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel te ondersteunen?

Cursus Hart en Bloedvaten

Als je nog dieper in de materie wilt duiken van de hart- en bloedvaten: ik heb een fantastische online cursus gemaakt waarin ik je aan de hand van een 3-luik uitleg:

  • Hoe hart- en bloedvaten functioneren;
  • Welke voeding, leefstijl en kruiden hart- en bloedvaten ondersteunen; en,
  • Welke emoties en spirituele lessen door aandoeningen van het hart worden gespiegeld.

Nieuwsgierig? Meer informatie over deze cursus vind je hier

Ga eens voor jezelf na; Hoe wordt het nog beter dan dit? En wat is nog meer mogelijk? 

Wat kun jij nog doen voor een optimale maag-darmgezondheid?

Wanneer je behoefte hebt aan persoonlijke begeleiding hierin ben je uiteraard van harte welkom in mijn praktijk voor een privé consult zodat we samen gericht kunnen kijken naar jouw persoonlijke situatie. Neem dan even contact op voor het maken van een afspraak, middels het kennismakingsformulier op deze website of door een mailtje te sturen naar astrid@demodernemedicijnvrouw.nl.

Over de schrijver
Arts voor integrale, leefstijl- en energetische geneeskunde | Astrid heeft een eigen artsenpraktijk in Holten. Daarnaast geeft zij les aan de Academy for Integrative Medicine (AIM) en is ze coördinator van het verdiepingsjaar Integrale Geneeskunde voor huisartsen en specialisten bij de AIM.
Reactie plaatsen